ERKEK PLAJ GİYİMİN GEÇMİŞTEN BUGÜNE EVRİLMESİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Moda dünyasının kaygan zemininden nasibini alan ve hızlıca trende ayak uyduran parçaların başında plaj giyim parçaları geliyor desek çok da abartmış sayılmayız. Farklılaşan detaylar, öne çıkan renkler ve trend olan kesimler her geçen gün şekil değiştirirken plaj modası da bu değişimden nasibini alıyor. Söz konusu parçalar slip mayo ve şort olunca toplum baskısı, beden algısı, yaşanılan dönemin bakış açısı ve elbette işlevsellik gibi pek çok konu ister istemez bu konuya dahil oluyor. Peki erkek plaj giyimin geçmişten bugüne evrilmesi nasıl gerçekleşti?

Hem kadınlar hem de erkekler için mayo ve bikini alışverişi yapmak her ne kadar cool bir etkinlik gibi gösterilse de işin aslı öyle değil. Vücudunu olduğu gibi kabul edemeyen bireyler için zorlayıcı bir süreç olan bu seçimlerin asıl sebebininse toplum dayatmaları, yaratılan ideal beden algısı ve estetik kaygılar olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak bu değişim ve dönüşüme daha yakından baktığımızda da açıkça görüleceği gibi bu algının toplum tarafından oluşturulduğu ve medya tarafından da geniş kitlelere yayıldığı bir gerçek. Konuyu bu yönü ile ele aldığımızda erkek plaj modası için asıl önemli olanın “sen” olduğunu unutmamalısın. Yani kişisel zevklerinin yanında kendini giydiğin parçalar içinde olabildiğince özgür, hiç olmadığın kadar rahat ve mutlu hissetmen en önemli kural! Çünkü nerede olursan ol, önemli olan hep sensin!

“Erkek plaj giyimin geçmişten bugüne evrilmesi nasıl gerçekleşti?” konusuna geri dönecek olursak; takvimler 1800’leri gösterdiğinde plaj giyiminin olabildiğince muhafazakar parçalardan oluştuğunu, daha çok yünden yapılan bu parçaların vücudu göstermeyecek kadar kapalı tasarlandığını söyleyebiliriz.

Takvimler 1900’leri gösterdiğindeyse plaj modasının denizci kombinlerinden esinlendiğini ancak fazlasıyla trend olan bu parçaların yine vücudun büyük bir kısmını kapatmaya devam ettiğini görüyoruz. Daha çok siyah ipeğin siyah çoraplar ile kullanıldığı bu dönemde siyah deriden yapılmış plaj ayakkabıları plaj kombinlerini tamamlayan en önemli aksesuarların başında geliyordu. Her ne kadar o dönemde kadınlar daha çok kullanıyor olsa da bugün bone olarak adlandırdığımız aksesuarların bu tarihlerde ortaya çıktığını ekleyelim.

Bu tarihten çok değil tam 10 yıl sonra plaj giyiminin bugünkü moda algımıza çok daha yakın bir hal aldığını ve büyük bir değişim gösterdiğini söylesek çok da abartmış sayılmayız. “Peki insan ömrü için uzun ancak dünya için kısacık bir süre olan bu 10 yılda ne değişti?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bu dönem içerisinde plaj elbiselerinin boyları olabildiğince kısaldı ve plajda giyilen parçalar vücut hatlarını daha da gözler önüne sermeye başladı.

Büyük değişimlerin yaşanmaya başladığı bu dönemde pratiklik ve işlevsellik giderek önem kazandı ve 1920’lere gelindiğinde kadınlar için üretilen mayolarda daha az kumaş kullanılmaya başlandı. Plajın vazgeçilmezi bone ve terlik gibi aksesuarlar giderek önem kazanırken mayolardaki açıklıklar da giderek genişletildi. 1920’lerde ve 30’larda erkek plaj modasında ön plana çıkan en önemli konuysa çizgili yüzme kıyafetleriydi. Tek parça halinde kullanılan bu erkek mayoları şort ve kolsuz bir gömleğim bir çeşit kombinasyonu gibi görünüyordu. Ancak bu dönemde önemli bir gelişme daha oldu. Hem kadın hem de erkek plaj giyimi tam da bu dönemde renklenmeye başladı. Kırmızı, mavi, beyaz gibi renkler de bu dönemde yüzme giysilerine dahil oldu.

1930’larda yüzme kıyafetlerinde kullanılan materyaller de değişmeye başladı. Özellikle hareket kabiliyetini engelleyen ve cildi tahriş eden kumaşlar yerini esneme payı yüksek, hafif ve elastanlı kumaşlara bıraktı. Yüzme ayakkabıları ve bonelere veda edildi.  1940’larda plaj modasında ciddi değişimler yaşandı. Tek parça mayolar yerine vücudu daha çok gösteren ve “brief” olarak bilinen erkek deniz şortu modelleri plajlarda boy göstermeye başladı. Kısa ve yüksek şortlar için hala yün kullanılsa da, suni ipek ve spandeks kumaş karışımı bu dönemde giderek popülaritesini artırdı.

1950’lere gelindiğindeyse mayoların daha hızlı kuruması ve hareket kabiliyetinin artması için daha esnek olan naylon temelli kumaşlar kullanılmaya başlandı. “Erkek plaj giyimin geçmişten bugüne evrilmesi nasıl gerçekleşti? sorusunun yanıtı elbette bunlarla sınırlı değil!

70’lerde plaj giyim modasında iki temel yenilik gerçekleşti. Bunlardan ilki hem erkek hem de kadın mayolarında daha fazla renk ve özellikle desen kullanılmaya başlandı. “Brief” olarak adlandırılan yüksek ve kısa deniz şortu erini günümüzde de tercih edilen şort kesime bıraktı. Erkek mayolarında kimi zaman kemer detayı da tercih edildi.

80’lerde günlük giyimde tercih edilen cesur parlak renkler ve desenler plaj giyimine de hızlı bir giriş yaptı. Erkek plaj giyim için neon renkler ve hayvan desenleri şortlarda en çok tercih edilenler arasına üst sıralarda yer aldı. Bu tarihleri izleyen yıllardaysa erkek deniz şortu ve erkek slip mayo alternatifleri arttı.

Erkek Plaj Giyim Modasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Moda dünyasının kaygan zemininden nasibini alan ve hızlıca trende ayak uyduran parçaların başında plaj giyim parçaları geliyor. Özellikle moda trendlerinin hızla değiştiği günümüz dünyasında plaj giyiminin de ana akımdan etkilendiğini, bununla birlikte toplum dayatmalarının, yaratılan ideal beden algısının ve estetik kaygıların da önemli olduğunu söyleyebiliriz. Peki, erkek plaj giyim modasını etkileyen faktörler nelerdir?

  • Erkek plaj giyim modasını 1800’lü yıllardan günümüze kadar incelediğimizde, bu giyim parçalarının radikal değişikliklere uğradığını söyleyebiliriz. Erkek plaj giyim modasının yaşanılan dönemin şartlarına, toplum baskısına, ideal beden algısına ve medyaya göre şekil değiştirdiğini açıkça ifade edebiliriz.
  • Tarihin tozlu sayfalarına baktığımızda mayoların ve şortların savaş dönemlerinde materyallerden tasarruf edilmesi amacıyla kısaltıldığını görebiliriz. Mayolarda daha az kumaş kullanılmaya başlanmasında moda anlayışının yanı sıra İkinci Dünya Savaşı’nın da etkisi olduğunu, bu dönemde savaşın yarattığı ekonomik krizin, insanları giysileri tasarlarken daha az kumaş kullanmaya yönelttiğini açıkça görebiliriz.
  • Tasarımcıların çeşitli nedenlerle daha cesur modeller tasarlamaya başlamasının yanında, ünlü aktris ve aktörlerin de modanın yön değiştirmesinde etkili olduğu bir gerçek.
  • Erkek plaj giyim modasını etkileyen faktörler nelerdir? sorusunun yanıtı elbette bunlarla sınırlı değil! Zaman içerisinde şort ve mayolardan beklentinin değişmesi de plaj giyim trendleri üzerinde değişikliklere sebep oldu diyebiliriz. İşlevselliğin artması ile birlikte şort ve mayoların materyallerinin değişmesini buna örnek olarak gösterebiliriz.
  • Son olarak daha önceden fazlasıyla muhafazakar bakış açısıyla üretilen plaj giyim ürünlerinin siyasal ve sosyolojik olaylardan etkilenerek kabuk değiştirmesini bir neden olarak gösterebiliriz. Özellikle Hippie hareketinin etkileriyle giderek özgürleşen toplumun utanma ve eleştirilme endişesini bir kenara bırakarak istedikleri tarzda plaj kıyafetlerini tercih ettiklerini bir kanıt olarak sunabiliriz.

 

Ancak kişisel özgürlüklerin giderek önem kazandığı dünyada moda trendlerinden daha çok kişisel zevklerin ön planda olduğunu söylesek çok da abartmış sayılmayız. Yani vücut yapına ve bedenine uygun erkek mayo şort ya da slip mayo tercih ederek sen de kendini hiç olmadığın kadar özgür ve rahat hissedebilirsin. Eğer boyun kısaysa, erkek kısa deniz şortu modellerini gardırobuna dahil ederek yazın tadını sonuna kadar çıkarabilirsin.

İddialı tavrından plajda da ödün vermek istemiyorsan, Dagi erkek plaj giyim koleksiyonunda yer alan onlarca mayo ve şort modelleri arasından vücut tipine ve kişisel zevklerine uygun parçaları seçerek yazın tadını sonuna kadar çıkarabilirsin. Yaza damgasını vuracak slip mayo ve şortlar Dagi’de seni bekliyor!

Erkek Plaj Giyimin Vazgeçilmez Parçası Slip Mayo!

Tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden atmak için seyahat planları yapmaya ve aynı zamanda deniz tatili için plaj giyimin vazgeçilmezi şort mayo, slip mayo gibi modellere de göz gezdirmeye başlamış olabilirsin. Vücut tipine ve plaj modası trendlerine uygun modelleri seçerek yaza iddialı bir giriş yapabilir, zevkli seçimlerinle göz kamaştırabilirsin. Peki tercihin ne olmalı? Erkek plaj giyimin vazgeçilmez parçası slip mayo mu yoksa şort mu?

Eğer slip mayo ve şort arasında kararsız kaldıysan doğru yerdesin! İyi bir yüzücüysen ve fit bir vücuda sahipsen slip mayo modelleri senin için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Slip mayo modellerini mono renk olarak tercih edebileceğin gibi, desenli parçaları tercih ederek renkli kişiliğini plaja taşıyabilirsin. Bacak boyun uzun ve atletik vücut yapısına sahipsen düz ya da renkli slip mayo modellerini plaj kombinlerine rahatlıkla dahil edebilirsin.

Slip mayo modellerini iddialı ve fazla cüretkar buluyorsan erkek kısa deniz şortu ya da erkek diz üstü deniz şortu modelleri ile aranı sıkı tutabilirsin.

Plaj giyim trendlerini yakından takip ederek vücut tipine uygun erkek deniz şortu ya da slip mayo modellerine sahip olmak istiyorsan sen de Dagi erkek plaj giyim koleksiyonuna hemen göz atabilir, vücudunla kusursuz uyumu yakalayacak plaj giyim modelleri ile tüm meraklı bakışları üzerinde toplayabilirsin.