Modaya Yön Veren Kadınlar

Kadınlara karşı yapılan ayrımcılıkların ve eşitsizliklerin karşısında durmak ve toplumdaki sosyal bilincin geliştirilmesi için her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ilk çıkış noktası ise 1850’li yıllarda New York’taki bir tekstil fabrikasına dayanıyor. O dönemde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları için greve başlamış, fakat polis ile aralarında çıkan çatışma sonucunda işçiler fabrikaya kitlenmiş ve çıkan yangında 120 kadın işçi can vermiştir. 26 -27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasına karar verilmiştir. Türkiye’de ise ilk kez 1912 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Kadınlar toplumun her alanında başarıyla adlarından söz ettirirken, biz de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak modaya yön vermiş kadınlardan bahsettik. İşte o isimler…

Mary Phelps Jacob

1500’li yıllarında Catherine de Médicis sarayda kalın belli olmayı mahkeme kararı ile yasaklamıştır. Bu neden kadınlar iç giyimlerinde korse tercih etmekteydi. Korseler, bedeni sıkıştırıp belden göğüslere ve kalçalara doğru baskı uygulayarak kadınların bedeninin adeta kum saatine dönüştürüyordu. 1910 yılına gelindiğinde ise Mary Phelps Jacob bir davette katılacağı sırasında elbisesinin altında giyebileceği tek iç çamaşırı balina kemiğinden yapılmış bir korseydi. Korse elbisesinden dışarı fırladığı için hizmetçisinden 2 tane ipek mendil ve pembe bir kurdele istedi ve İlk modern sütyenin tasarımcısı olarak karşımıza çıktı. Böylelikle Mary Phelps Jacob 5 Ağustos 1914’de daha 19 yaşındayken “Brassiere” adını verdiği iç çamaşırının patentini alan ilk kişi oldu.

Coco Chanel

Moda deyince aklımıza ilk gelen isim Coco Chanel. En önemli moda tasarımcı olma özelliği taşıyan Coco Chanel, özellikle kadın giyiminde getirdiği yeniliklerle biliniyor. Aynı zamanda kendisi 1930’lardan 1980’lere kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını tasarlamıştır.

Donna Karan

Amerika’nın en güçlü tasarımcılarından biridir. Modern ve çalışan kadından ilham alarak yaptığı tasarımlarıyla ünlüdür. Tasarımlarında feminen detayları ile dikkat çekmektedir.

Elsa Schiaparelli

Sürrealizmi modaya taşıyan ilk isimlerdendir. 1930’lu yıllarda iddialı renkler ile moda dünyasına farklı bir soluk getirmiştir. Tasarladığı vücudu saran dar elbiseleriyle gece elbiselerinde ün yapmıştır.

Diane von Furstenberg

Moda dünyasının iz bırakan isimlerinden biridir. Kadınların kurtarıcı olan kruvaze elbisenin ilk tasarımcısıdır. “Kadın gibi hissedin, elbise giyin,” sloganıyla ürettiği pamuklu jarse elbiseler, 1972 yılında modadaki en önemli kadın özgürlük hareketlerinden birisidir.

Mary Quant

Mary Quant’ın modayı farklılaştıran isimlerden birisidir. 1960’lı yıllarda tasarladığı mini etek ile moda tarihine adını kazıtmıştır.

 

Işıltısıyla, neşesiyle, gücüyle ve umuduyla ilham kaynağı olan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!