Kendinle Kalmanın Tam Zamanı: Meditasyon Günü

Senin de bildiğin gibi modern hayatın getirdiği stres, kaygı ve koşturmaca hepimizin zihin sağlığını derinden etkiliyor. Ancak bu sorunların üstesinden gelmek için en basit ve etkili yöntemlerden biri de şüphesiz düzenli meditasyon yapmak! İşte tam da bu sebeple Meditasyon Günü, dünya genelinde insanların meditasyonun faydalarını kutlamak ve farkındalığı artırmak için bir araya geldiği özel bir gün! Peki meditasyon günü ne zaman kutlanıyor? 

Meditasyon Günü, farkındalık ve meditasyon tekniğinin önemini vurgulamak için tüm dünyada her yıl 21 Mayıs’ta kutlanıyor. Yalnızca zihni değil aynı zamanda bedeni de dinlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanan meditasyonun kalp sağlığı, bağışıklık sistemi, beyin fonksiyonları ve hatta yaşlanma üzerinde bile olumlu etkileri olduğu biliniyor.

Eğer sen de meditasyona yeni başlıyor ya da başlamayı düşünüyorsan dünyadaki tüm insanları meditasyon yapmaya davet eden bu özel gün senin için de mükemmel bir fırsat olabilir. Üstelik meditasyona başlamak için uzun saatler ayırmana da gerek yok. Sen de birkaç dakika meditasyon yaparak zihnin ve bedenin üzerinde olumlu etkiler hissedebilir, iç dünyana doğru yaptığın yolculuğu keyifli bir rutine dönüştürebilirsin.

Bu arada, meditasyon yapmak için özel bir gün beklemene hiç gerek yok. Meditasyonu hayatının bir parçası yaparak zihnin ve bedenin için iyi bir alışkanlık edinebilirsin. Sen de bugünden itibaren düzenli olarak meditasyon yaparak hayatına daha fazla huzur ve dinginlik katabilirsin. Hayatının her anında sana eşlik edebilecek olan bu güçlü pratiği kullanarak, zihnindeki karmaşayı azaltabilir, iç huzurunu ve sükunetini yeniden keşfedebilirsin.

Ne diyelim, Meditasyon Günün kutlu olsun!

Meditasyon Nedir?

Mediatasyon, Latince’de "derin düşünme" anlamına gelen "meditatio" kelimesinden türemiştir. Meditasyon, zihnini odaklamak, sakinleştirmek ve iç huzuru bulmak için kullanılan mükemmel bir pratik desek yeridir. Odaklanmak, nefes alıp vermek, mantra söylemek veya görselleştirme yapmak gibi çeşitli yöntemlerse bu pratiğin olmazsa olmazları…

Meditasyon; geleneksel olarak yoga, Budizm ve Hindistan'dan gelen diğer uygulamalarla ilişkilendirilse de, günümüzde birçok farklı kültür ve inanç sistemi tarafından benimsenmiş hatta giderek popülaritesini artıran bir uygulamadır. Ancak kesinlikle dinsel bir ritüel ya da inanç türü değildir. Kısacası meditasyonu ruh ve zihin şifalandırma yöntemi olarak da düşünebilirsin.

Meditasyon; genellikle sessiz ve sakin bir ortamda uygulanan, tek bir tekniğe bağlı olmayan bir uygulamadır. Meditasyon yapan kişinin bilinci tamamen açık kalır ve amacı, zihni anlamak için odaklanmak, anında varoluşunu hissetmek ve bu yolla huzur ve dinginlik elde etmektir. “Meditasyon nedir?” sorusunu senin için detaylandırdığımıza göre uygulamada meditasyonun nasıl yapıldığına birlikte göz atalım.

 

Yeni Başlayanlar için 7 Basit Adımda Meditasyon Rehberi

 

Sen de meditasyon yaparak zihinsel farkındalığını artırırken, stresten uzaklaşmak ve daha huzurlu hissetmek istiyor olabilirsin. Ancak meditasyon yapmak için yalnızca doğru kıyafetleri seçmek ve doğru bir oturuş pozisyonunda olmak yetmez! Peki meditasyon nasıl yapılır?

 

İşte yeni başlayanlar için 7 basit adımda meditasyon rehberi:

 

  1. Doğru bir ortam seç: Meditasyona yeni başlıyorsan, öncelikle bu pratik için doğru bir ortam seçmen gerekiyor. Genellikle sessiz ve sakin bir ortam seçmenin, zihnini daha kolay odaklamana yardımcı olduğunu göreceksin.

  2. Rahat bir pozisyon al: Meditasyon yapmak için birçok farklı pozisyon kullanılabilir ancak en yaygın olanının oturma pozisyonu olduğunu belirtelim. Sırtını dik tutmak şartıyla rahat bir koltuk veya minder üzerinde otur. Ayaklarını çapraz bir şekilde yerleştir ve ellerini bacaklarının üzerine koy.

  3. Nefesine odaklan: Gözlerini kapa ve dikkatini yalnızca nefes alıp vermeye odakla! Derin derin, olabildiğince yavaş bir şekilde nefes al ve aynı şekilde nefesini dışarıya yavaşça ver. Bu sırada, zihnini sakinleştirmeye çalış ve düşünceleri serbest bırak. “Söylemesi kolay” dediğini duyar gibiyiz.

  4. Dikkatini topla: Zihnini sakinleştirdikten sonra aklından geçenleri tek tek fark etmeye odaklan. Farkındalığını düşüncelerin üzerinde gezdirirken, onları yargılamadan ne olduklarını anlamaya çalış ve sonra da tekrar nefesine geri dön! İyi gidiyorsun!

  5. Meditasyon süreni belirle: Meditasyon süreni belirle ve zamanla artır! Başlangıçta 5-10 dakika meditasyon yapman yeterli. Daha sonra meditasyon süreni yavaş yavaş artırmayı deneyebilirsin. Sonuçta neden azla yetinesin?

  6. Sürekliliğini sağla: Meditasyon yapmak, zihnini sakinleştirir ve stresi azaltır. Ancak meditasyon yapmak için tek bir doğru yol yok. Kendine uygun olan bir meditasyon yöntemi seç ve onu hayatının bir parçası haline getir! Aradaki farka sen de şaşıracaksın!

  7. Sabırlı ol: Meditasyon, zihni sakinleştirmek ve zihinsel farkındalığı artırmak için tasarlanmış harika bir uygulama… Başlangıçta zihnini sakinleştirmek, sesleri susturmak ve odaklanmak zor olabilir, ancak zamanla her şey çok daha kolay olacak. Sabırlı ol ve kendine zaman tanı…

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Şehrin trafiği, kalabalığı, iş stresi, gelecek kaygısı derken hayatın hızla akıp gittiği bu çağda akıl sağlığımızı korumak her zamankinden daha zor hale geldi desek çok da abartmış sayılmayız. Ancak zihinsel ve fiziksel olarak bizleri yoran bu süreci atlatmak için yoga ya da meditasyon yapabilir, zihnini berraklaştırırken stresini de azaltabilirsin. Bu pratikleri hayatının bir parçası haline getirerek fiziksel ve zihinsel esnekliğini de artırabilirsin. Ancak meditasyonun alamet-i farikası bunlarla sınırlı değil! Peki meditasyonun faydaları nelerdir?

Doğal Bir Antidepresan Etkisi: Stresi Azaltır!

 

Öncelikle, meditasyonun zihinsel sağlığımız üzerinde önemli etkileri olduğunu kabul edelim. Düzenli meditasyon, stres, kaygı ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele etmene yardımcı olurken tam olarak doğal bir antidepresan etkisi yaratır.

Bir Taşla İki Kuş: Olası Sağlık Sorunlarının Önüne Geçer!

 

Meditasyonun yalnızca zihinsel sağlığımız üzerinde etkili olduğunu düşünmeniz bizi üzer. Çünkü bu pratik yalnızca zihinsel sağlığımız değil fiziksel sağlığımız üzerinde de söz sahibi! Meditasyon nefes kontrolü sağlamanın yanında, kalp atış hızını düşürür ve kan basıncını da azaltır. İşte tam da bu sebeple, düzenli meditasyon yapmak kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, astım ve diğer sağlık sorunları riskini minimuma düşürür.

Performans Ondan Sorulur: Yaratıcılığı ve Öğrenme Kapasiteni Artırır!

 

Meditasyon ayrıca konsantrasyonu ve öğrenme yeteneğini de geliştirir. Düzenli meditasyon yapmak, zihnini odaklanmaya ve dikkatini daha uzun süre korumaya yardımcı olur. Bu da iş performansını, öğrenme kapasiteni ve yaratıcılığını pozitif yönde etkiler. Yani performans ondan sorulur.

Yeniden Bağlanıyor: Kendini Daha İyi Tanımana Yardımcı Olur!

 

Son olarak, meditasyon ruhsal sağlığımızı da güçlendirir. Meditasyon yapmak, bize kendimizle daha fazla bağlantı kurma ve kendimizi daha iyi anlama fırsatı verir. Bu da öz saygı, öz güven ve kendine saygı gibi duyguları geliştirir.

Sonuç olarak, meditasyon hayatımızı olumlu yönde etkileyen birçok fayda sağlar. Düzenli meditasyon yapmak, zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığımızı güçlendirirken, stresle başa çıkmamıza yardımcı olur. Daha sakin ve daha mutlu bir yaşam için sen de meditasyonu hayatına dahil edebilirsin!

Hangi Meditasyon Türü Sana Daha Uygun?

Meditasyon dünyasına yeni adım atanlardansan, öncelikle meditasyonun tek bir türünün ve yönteminin olmadığını baştan söyleyelim. Eğer “senin meditasyon tarzın ne?” diye sorduklarında sessizliklere gömülüyorsan endişelenmene hiç gerek yok! :) Çünkü bu dünya, derin olduğu kadar  zengin seçeneklere sahip. Yani herkesin kişiliğine ve tarzına uygun bir meditasyon türü var. Hangi meditasyon tarzının senin için en uygun olduğunu keşfetmek için yapman gereken tek şey biraz kendi içinde yolculuğa çıkmak! İşte en popüler meditasyon tarzlarını senin için derledik. Senin için uygun olanı seçebilmen için ipuçlarını da ekledik!

 

Transandantal Meditasyon: Transandantal meditasyon, özel bir mantra ya da kelime kullanılarak tamamen zihnini sakinleştirmeye odaklanan meditasyon türüdür. İç huzur bulmana ve derin bir gevşeme hissi yaşamana yardımcı olur. Eğer stresini azaltmak, enerji seviyeni artırmak ve mışıl mışıl uyumak istiyorsan, genellikle 20 dakika süren transandantal meditasyon senin için uygun olabilir.
 

Vipassana Meditasyonu: Bu meditasyon türü farkındalığını artırmak için sana odaklanmayı öğretir ve iç gözlem yapmaya odaklanır. Bedenindeki hisleri, duygularını ve düşüncelerini gözlemlemene yardımcı olurken farkındalığını artıran bu meditasyon türüyle stresini azaltırken zihinsel netliğini artırabilir ve duygusal anlamda dengeni sağlayabilirsin. Hem dikkatini maksimum düzeye çıkarmak hem de kendini daha iyi tanımak istiyorsan Vipassana meditasyonunu deneyebilirsin!

Yoga Meditasyonu: Yoga hareketleri ile birleşen bu meditasyon türü, beden pozisyonlarıyla nefes egzersizlerinin kombinasyonudur diyebiliriz. Yoga meditasyonu daha çok zihin ve beden sağlığını geliştirmek, esnekliği artırmak ve endişeyi azaltmak için yapılır. Eğer sen de bedenini esnetmek ve rahatlamış hissetmek istiyorsan yoga meditasyonu için fırsatları değerlendirebilirsin.

Mindfulness Meditasyonu: Mindfulness meditasyonu adından da anlayacağın gibi şimdiki anı deneyimlemeye ve farkındalığını artırmaya odaklanır. Nefesini takip etme, bedenindeki hisleri fark etme ve düşüncelerini gözlemleme gibi farklındalık egzersizleri bu meditasyon türünün kırmızı çizgisidir. Eğer stresini azaltmak ana odaklanmak ve zihnini sakinleştirmek istiyorsan mindfulness meditasyonu tam senlik! :)

Loving-Kindness Meditasyonu: Loving-Kindness meditasyonu sevgi, şefkat ve hoşgörü gibi pozitif duyguları geliştirmeyi odağına alır. Bu meditasyon türü, hayatında sevdiğin ya da sevmediğin tüm insanlar için iyilik dilemeyi öğretir. Sen de stres duygunu azaltmak, uyku kaliteni artırmak ve hayata karşı pozitif kalabilmek için loving-kindness meditasyonunu radarına alabilirsin.

 

Hangi meditasyon tarzının senin için daha uygun olduğunu keşfetmek için yapman gereken tek şey korkmadan denemek! Sen de farklı tarzları deneyerek zihin ve beden sağlığına yatırım yapabilir, kendine ayırdığın vaktin daha verimli ve keyifli geçmesini sağlayabilirsin.

Meditasyon Yaparken Nasıl Giyinmeliyiz?

 

Meditasyon yaparken zihninin ve bedenin tam anlamıyla rahatlamasını istediğini biliyoruz. Bu süreçte sana eşlik edecek en önemli şeyse üzerine giydiğin kıyafetler… Elbette giydiğin kıyafetler son derece rahat olmalı, kendini onlar içinde daha özgür hissedebilmelisin ancak bunlarla yetinmek zorunda değilsin. :) Sen de kendini giderek popülerleşen meditasyon akımına bırakmak üzereysen, zihnini ve bedenini en iyi şekilde giydirebilirsin. Peki, meditasyon yaparken nasıl giyinmeliyiz?

 

Yoga Taytları: Meditasyonun hangi türü ile ilgileniyor olursan ol, yoga taytları bu pratik için harika bir seçenek! Hem rahat hem de stil sahibi yoga taytlarını meditasyonunun bir parçası haline getirerek hareketlerinin önündeki engelleri kaldırabilirsin. Sen de Dagi’nin farklı renk ve desen seçeneklerine sahip yoga tayt modellerine hemen göz atarak kendine özgü bir stil yaratabilirsin. 

 

Bol Kıyafetler: Oversize tişörtler, ince ama büyük kazaklar, dökümlü bol pantolonlar adeta meditasyon için yaratılmış desek yeridir! Bedenine tam oturmayan bu parçalar meditasyon esnasında hareket kabiliyetini artırırken konfor alanını da genişletmekle ünlü… Sen de tarzına uygun oversize parçaları meditasyon stiline adapte ederek cool bir tavır sergileyebilirsin.

Doğal Kumaşlar: İçine, hem de derinlerine doğru yaptığın bu yolculukta sana eşlik etmesi gereken materyaller şüphesiz doğal kumaşlar! Pamuklu, ipek ya da keten gibi doğal materyallerden üretilmiş modelleri kombinlerine dahil ederek meditasyon deneyimini mükemmelleştirebilirsin. Nefes alabilen, hafif ve ter tutmayan yapılarıyla bir adım öne çıkan tayt, kadın tişört, sporcu sütyeni ve bluz modelleri ile aranı sıkı tutarak kendini daha hafif hissedebilirsin. Bununla birlikte Dagi’nin erkek spor giyim modellerine göz atarak meditasyon esnasında ihtiyacın olacak tüm parçalara tek yerden ulaşabilirsin.

Çıplak Ayak: Meditasyon yaparken ayakkabı giymene gerek olmadığını hatta bunun yerine çıplak ayakla meditasyon yapmanın sana daha iyi geleceğini söyleyelim! Çünkü bu şekilde, bedeninin enerjisi toprağa daha iyi şekilde akarken zihnin de bu akışa ayak uydurarak daha rahat odaklanır.  Ancak yine de meditasyon yaparken çorap giymek ya da giymemek tamamen sana kalmış bir tercih…

Eğer meditasyon esnasında ayakların üşüyor ve bu senin tüm dikkatini dağıtıyorsa, ayaklarını sıcak tutmak için elbette çorap giyebilirsin. Bu durumda seçeceğin çorabın ayaklarını sıkmayan, rahat ve ayak tabanlarını kaydırmayacak bir yüzeye sahip olmasına özen gösterebilirsin. Bazı yoga çorabı modellerinin meditasyon için de uygun olduğunu unutma! :)

Doğal Takılar: Alışılagelmiş ve tekdüze stiller sana göre değilse, doğal taşlardan ya da ahşaptan yapılmış takılar iş birliğine hazır! Doğal malzemelerden yapılmış takılar bedeninin enerjisiyle tam uyumu yakalayacağından meditasyon esnasında da daha huzurlu hissetmene yardımcı olabilir.

 

Sen de meditasyon yaparken kendini içinde en rahat hissettiğin doğal materyalle parçalara yönelerek kendine has bir meditasyon stili yaratabilirsin. Hareket kabiliyetini artırırken enerjini dengeleyen kıyafetleri seçerek meditasyon deneyiminin daha keyifli ve verimli geçmesine yardımcı olabilirsin. Meditasyon stilini tamamlayacak kadın ve erkek yoga taytları, bol kıyafetler, çoraplar ve aksesuarlar www.dagi.com.tr ‘de senin olmayı bekliyor!